Луната е един от космическите обекти, към които ще бъде насочен

...
Луната е един от космическите обекти, към които ще бъде насочен
Коментари Харесай

Китай също откри вода на луната

Луната е един от галактическите обекти, към които ще бъде ориентиран ползата ни в близко бъдеще. А до момента в който сме в очакване на първата задача до естествения сателит на Луната от половин век насам - Artemis през 2024 година, забавните открития не стопират.

Китайският луноход Chang`e 5 е разкрил първото по рода си доказателство за съществуването на вода на повърхността на Луната. Снимки, снимани от сондата, демонстрират лунна канара и заобикалящата я лунна почва, в които е открита водата.

Спускаемият уред снема и спектрални данни за отблясъци посредством бордовия лунен минералогичен спектометър. Инструментът употребява забележима и инфрачервена светлина, с цел да проучва минералогичния състав на дребна повърхност на повърхността на Луната. Събрани са и проби с тегло малко под два кг, които са върнати на Земята за обстоен разбор.

Съдържанието на вода се прави оценка въз основата на метода, по който водните молекули всмукват светлината. Това е мъчно, тъй като топлината на лунната повърхнина трансформира показанията. Но китайските откриватели съумяват да лимитират въздействието, употребявайки модел за термична промяна.

А получените финални данни ясно показват съдържанието на вода както в почвата, по този начин и в леката, пореста везикуларна канара. Е, количеството й не е доста - по-малко от 120 ppm в лунната почва и към 180 ppm - в скалата. Това е еквивалентът на 120 грама вода (~4,06 течни унции) в звук почва и 180 грама вода (~6,09 течни унции) в звук канара, предава PetaPixel.

Според учените, в почвата може да е проникнала вода от слънчевия вятър, до момента в който в скалата тя идва от незнаен източник под повърхността на Луната. Може също по този начин да е изхвърлена от недрата на Луната по време на вулканично изригване.

Това не е първото проучване, което потвърждава съществуването на вода на естествения сателит на Земята, само че е първото, което го прави с сходни доказателства - с правени на място замервания. През 2008 година изследване на проби от лунни скали, събрани по време на задачите на Аполо през 60-те и 70-те години на предишния век, показва водни молекули, уловени в стъклени вулканични камъчета.

През 2018 година учените употребяват данни от индийската лунна сонда Chandrayaan-1, с цел да потвърдят, че на повърхността на Луната съществува воден лед. През 2020 година от NASA потвърдиха, че има вода на осветената от Слънцето повърхнина на Луната, което потвърди, че тя може да е налична освен на тъмните и студени места от естествения сателит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР